Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

29 Σεπ 2015

«Μια φορά κι έναν καιρό..»

       Η τόσο γνωστή και αγαπημένη φράση που γαλούχησε γενιές και γενιές μικρών παιδιών αλλά και μεγάλων! Τα παραμύθια ανέκαθεν ενδυνάμωναν τη σχέση γονέα και παιδιού και άφηναν το αποτύπωμά τους στον συναισθηματικό τους κόσμο! Οι γονείς συνήθως, διαβάζουν παραμύθια  πριν βάλουν τα παιδιά για ύπνο καθώς είναι μία από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες. Η αφήγηση των παραμυθιών δεν ψυχαγωγεί μόνο τα παιδιά αλλά συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της προσωπικότητας, διεγείροντας και καλλιεργώντας την επινοητικότητα, την εφευρετικότητα και τη φαντασία τους. Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη της κατανόησης της αφήγησης, μιας δεξιότητας που είναι απαραίτητη για τη γλωσσική ανάπτυξη συνεπώς και για την ανάπτυξη της ικανότητας της γραφής και της ανάγνωσης.

Τρόποι ενίσχυσης της γλωσσικής ανάπτυξης μέσω του παραμυθού:

·        Διαλέγετε μεγάλα εικονογραφημένα παραμύθια, μέσα από τις εικόνες εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό του (ουσιαστικά, ρήματα, επίθετα, κτλ).

·        Πριν διαβάσετε το παραμύθι ζητήστε από το παιδί να πλάσε τη δική του ιστορία παρατηρώντας της εικόνες του βιβλίου.

·        Βάλτε χρώμα και ποικιλία στη φωνή σας για να ενισχύσετε την ανάπτυξη της προσωδίας ( ρυθμός, τόνος, επιτονισμός) του.

·        Κάντε ερωτήσεις («Τι λες να πάρει μαζί του;», «Που μπορεί να κρυφτεί;» κτλ) κατά τη διάρκεια της αφήγησης/ ανάγνωσης για να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας παρακολουθεί και ασκεί την κριτική του ικανότητα.

·        Ξεκινήστε εσείς μία φράση, κάντε μία παύση για να την ολοκληρώσει το παιδί.

·        Με την ερώτηση « Μετά τι λες να γίνει;» προκαλέστε το να φανταστεί τη συνέχεια.

·        Συζητήστε για το πώς νιώθει ο ήρωας τη συγκεκριμένη στιγμή και ρωτήστε « Εσύ πως θα ένιωθες αν…;»

·        Ενθαρρύνετε το να διηγηθεί το παραμύθι σε τρίτους!

         Όσο τα παραμύθια ενισχύουν τη γλωσσική ανάπτυξη των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών τόσο ενισχύει την γλωσσική ανάπτυξη και των παιδιών με γλωσσικές διαταραχές. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παραμυθιών θα ήταν χρήσιμο να τα μεταφέρουμε σε ένα πρότυπο γλωσσικό πρόγραμμα όπως είναι το «Makaton».



        Το γλωσσικό πρόγραμμα Makaton χρησιμοποιεί σύμβολα αντί για λέξεις και με αυτόν τον τρόπο:

·        αυξάνεται η κατανόηση του κειμένου
·        ελκύουν και διατηρούν το ενδιαφέρον
·        δείχνουν πως η ομιλία και η γραφή αποτελούντα από λέξεις
·        μπορούν να αναγνωστούν από μόνα τους
             
            Ανάλογα με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί, μεταφέρουμε και το παραμύθι στο γλωσσικό πρόγραμμα Makaton στοχεύοντας στη δυσκολία αυτή!



       Τα σύμβολα του γλωσσικού προγράμματος Makaton είναι κατάλληλα για δυσκολίες όπως:

·        περιορισμένη προσοχή
·        περιορισμένη ακουστική αντίληψη
·        περιορισμένη κατανόηση λόγου
·        περιορισμένη ανάπτυξη της ομιλίας- λεξιλογίου
·        περιορισμένη ικανότητα ανάγνωσης και γραφής
    
            Το πλούσιο σε σύμβολα λεξικό του Makaton το καθιστά επαρκές να χρησιμοποιείται και για μεταφορές κειμένων, άρθρων, υποτίτλων, κτλ, ανάλογα πάντα με τη διαταραχή και τη δυσκολία που έχουμε θέση ως στόχο για αντιμετώπιση.

       Τα σύμβολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά και ενήλικες με:

·        σοβαρές, μέτριες και ελαφριές επικοινωνιακές και μαθησιακές δυσκολίες
·        σοβαρές σωματικές αναπηρίες που συχνά συνδυάζονται με μαθησιακές δυσκολίες
·        αισθητηριακές διαταραχές (βαρηκοΐα- κώφωση)
·        διαταραχές του αυτιστικού φάσματος
·        ειδική γλωσσική διαταραχή
·        εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές
·        νοητική στέρηση
·        αφασικά σύνδρομα

            Η εμπλοκή των ατόμων με διάφορες επικοινωνιακές διαταραχές στις καθημερινές δραστηριότητες, είναι μια διαδικασία που θέλει κόπο και τρόπο αλλά αξίζει την όποια προσπάθεια!

       
         « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.» 


26 Σεπ 2015

Οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές(Γ’ μέρος) - Μορφολογική Διαταραχή

            Η γλώσσα έχει τρείς διαστάσεις, τη μορφή , το περιεχόμενο και τη χρήση, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η μορφή αποτελεί τα δομικά στοιχεία του γλωσσικού συστήματος (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη). Το περιεχόμενο αφορά τη σημασιολογία, δηλαδή τη γνώση λέξεων (ονόματα, αντικείμενα, ενέργειες) και τον τρόπο που αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η χρήση αφορά την πραγματολογία, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας σε κοινωνικό πλαίσιο. Οι δυσκολίες σε αυτές τις τρείς διαστάσεις της γλώσσας αλληλοεπηρεάζονται, ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει και αλλάζουν μορφή ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Τι είναι οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές;

           Η εξελικτική γλωσσική διαταραχή είναι η δυσκολία στη χρήση του γλωσσικού συστήματος είτε στο σύνολό του είτε σε κάποιο/ κάποια από τα επιμέρους στοιχεία που το αποτελούν (μορφή, περιεχόμενο, χρήση) χωρίς εμφανή οργανικά αίτια, αισθητηριακά ελλείμματα, νοητική ανεπάρκεια.

Είδη εξελικτικών γλωσσικών διαταραχών:

·        Σημασιολογική διαταραχή
·        Πραγματολογική διαταραχή
·        Μορφολογική διαταραχή
·        Διαταραχή της σύνταξης
·        Φωνολογική διαταραχή

       Μορφολογία

Τι είναι η μορφολογία;

        Μορφολογία είναι η διάταξη των μορφημάτων και οι τρόποι με τους οποίους συνδυάζονται για να δημιουργήσουμε μια λέξη. Τα μορφήματα είναι η ελάχιστη μονάδα της γλώσσας, η οποία είναι φορέας σημασίας ή γραμματικής λειτουργίας.
Κατηγορίες μορφημάτων ως προς τη γραμματική λειτουργία:
Ελεύθερα: για, και, τώρα με, όταν    κ. α.
Δεσμευμένα: σκύλ- ος, τρέχ- ω      κ. α.
Κατηγορίες μορφημάτων ως προς τη σημασιολογική λειτουργία:
Λεξικά: βλέπ- , σπίτ- ,        κ. α.
Γραμματικά: -ος, -ότητα,    κ. α.
       Οι πρώτες λέξεις που χρησιμοποιεί ένα παιδί είναι τα ουσιαστικά (κύρια ονόματα και αντικείμενα με τα οποία το παιδί έρχεται σε επαφή καθημερινά). Τα παιδιά αρχικά χρησιμοποιούν λέξεις με συγκεκριμένη σημασία και αργότερα λέξεις που ανήκουν σε λειτουργικές κατηγορίες (άρθρα, αντωνυμίες, προθέσεις, κ. α.). Οι λέξεις λειτουργικών κατηγοριών αρχίζουν να χρησιμοποιούνται σταδιακά με συγκεκριμένα ουσιαστικά (με αυτά που έρχεται καθημερινά σε επαφή) , π. χ. η μαμά, της μαμάς στο σπίτι, τα ψώνια , δύσκολα να τις συνδυάσει με άλλες λέξεις π. χ. της γιαγιάς, οι σκύλοι, στον κήπο. Όταν τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν τα μορφήματα σε συγκεκριμένα γλωσσικά περιβάλλοντα, τότε ξεκινά να αναπτύσσεται και η μορφολογική επίγνωση.

Ανάπτυξη μορφολογίας ανά ηλικία

Ηλικία
Μορφολογία

12-18 μηνών

Κυρίως ουσιαστικά

19-24 μηνών

Ουσιαστικά και ρήματα

2-3 ετών

Ουσιαστικά ρήματα, άρθρα,, προθέσεις

3-4 ετών

Πληθυντικός αριθμός αντωνυμίες, χρόνοι ρημάτων

4-5 ετών

Σωστή χρήση γραμματικής

5-6 ετών

Σωστή χρήση γραμματικής

Μορφολογική δυσκολία

   Μορφολογική δυσκολία είναι η αδυναμία του παιδιού να κατακτήσει τη μορφολογική επίγνωση και την παραγωγική της χρήση.

Μορφολογία και άλλες διαταραχές

       Η μορφολογική διαταραχή μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές ,όπως: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Εξελικτικές Γλωσσικές Διαταραχές, Ειδική Γλωσσική Διαταραχή.

   Πίνακας εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων για ανάπτυξη μορφολογίας
       



« Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»





22 Σεπ 2015

Που είναι το ρολόι μου;

       Η ώρα με την μετρήσιμη έννοιά της σε λεπτά και ώρες δεν γίνεται πλήρως κατανοητή και αντιληπτή από ένα παιδί παρά μόνο όταν πάει σχολείο και αφού έχει μάθει βασικές αριθμητικές έννοιες. Οι γονείς όμως προσπαθούν να διδάξουν την έννοια της ώρας ήδη από την προσχολική ηλικία. Τα νήπια δυσκολεύονται να αντιληφθούν την έννοια των αριθμών και δεν μπορούν να «δουν» την ώρα στο ρολόι. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και διασκεδαστικούς για τα νήπια τρόπους είναι η αντιστοίχιση της ώρας με μία καθημερινή δραστηριότητα.

       


       Τα νήπια που έχουν συνήθως σταθερό ωράριο φαγητού, ύπνου και δραστηριοτήτων, είναι σχετικά απλό να ταυτίσουν τη δραστηριότητα με μία συγκεκριμένη ώρα. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα ρολόι που αντί για αριθμούς έχει εικόνες δραστηριοτήτων. Φροντίζουμε η κάθε εικόνα να είναι κατανοητή από το νήπιο, π.χ. οι νότες σημαίνουν ώρα για μουσική, το σεντούκι σημαίνει ώρα για παιχνίδι, οι πυτζάμες σημαίνουν ώρα για ύπνο, κτλ. Εξηγούμε στο παιδί πως όταν ο μικρός δείκτης δείχνει κάποια εικόνα, π.χ. τα corn flakes είναι η ώρα να φάει πρωινό και έχει χρόνο στη διάθεσή του μέχρι ο μεγάλος δείκτης να «πάει» π.χ. από τις νότες στη δασκάλα. Βλέποντας τις εικόνες δραστηριοτήτων το νήπιο γνωρίζει το καθημερινό του πρόγραμμα, π.χ. ξέρει τι θα κάνει μετά τη γυμναστική, τι έκανε πριν τον μεσημεριανό ύπνο, κτλ. Αυτό συμβάλλει στην κατάκτηση της έννοιας του πριν και του μετά. Με τον καιρό ενημερώνετε το νήπιο για την πραγματική ώρα που γίνεται η δραστηριότητα, π.χ. πηγαίνεις στο σχολείο στις 8 το πρωί, κάνεις μπάνιο στις 7 το απόγευμα, κτλ. Στην πορεία αντικαθιστάτε σταδιακά τις εικόνες δραστηριοτήτων με αριθμούς. Με αυτόν τον τρόπο το νήπιο έρχεται σε επαφή όχι μόνο με την έννοια της ώρας αλλά και της διάρκειας, του χρόνου, του πριν και του μετά, της αλληλουχίας, της ταύτισης και των αριθμών.

       Μπορείτε να ετοιμάσετε αρκετές εικόνες και ανάλογα με τη μέρα να αλλάζετε τις δραστηριότητες, π.χ. τη Δευτέρα να υπάρχει στο ρολόι η εικόνα του κολυμβητηρίου, την Τρίτη η εικόνα της λογοθεραπεύτριας, την Τετάρτη η εικόνα του super market, κτλ, έτσι το νήπιο θα μάθει να ξεχωρίζει και τις μέρες τις εβδομάδας!



               « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


                                      


21 Σεπ 2015

Οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές(B’ μέρος) - Πραγματολογική Διαταραχή

            Η γλώσσα έχει τρεις διαστάσεις, τη μορφή , το περιεχόμενο και τη χρήση, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η μορφή αποτελεί τα δομικά στοιχεία του γλωσσικού συστήματος (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη). Το περιεχόμενο αφορά τη σημασιολογία, δηλαδή τη γνώση λέξεων (ονόματα, αντικείμενα, ενέργειες) και τον τρόπο που αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η χρήση αφορά την πραγματολογία, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας σε κοινωνικό πλαίσιο. Οι δυσκολίες σε αυτές τις τρείς διαστάσεις της γλώσσας αλληλοεπηρεάζονται, ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει και αλλάζουν μορφή ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Τι είναι οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές;

           Η εξελικτική γλωσσική διαταραχή είναι η δυσκολία στη χρήση του γλωσσικού συστήματος είτε στο σύνολό του είτε σε κάποιο/ κάποια από τα επιμέρους στοιχεία που το αποτελούν (μορφή, περιεχόμενο, χρήση) χωρίς εμφανή οργανικά αίτια, αισθητηριακά ελλείμματα, νοητική ανεπάρκεια.

Είδη εξελικτικών γλωσσικών διαταραχών:

·        Σημασιολογική διαταραχή
·        Πραγματολογική διαταραχή
·        Μορφολογική διαταραχή
·        Διαταραχή της σύνταξης
·        Φωνολογική διαταραχή

Πραγματολογία

Τι είναι η πραγματολογία;

      Πραγματολογία είναι η ικανότητα να οργανώνουμε σωστά το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στον συνομιλητή μας και η αντίληψη της επικοινωνιακής πρόθεσης των άλλων.
        Η πραγματολογία περιλαμβάνει τρεις κύριες δεξιότητες που αφορούν στην επικοινωνία. Τη χρήση της γλώσσας για διαφορετικό σκοπό (χαιρετισμός, ενημέρωση, απαίτηση, υπόσχεση, παράκληση). Τη  διαφοροποίηση της γλώσσας σύμφωνα με τις ανάγκες του ακροατή ή της κατάστασης (η διαφοροποίηση της ομιλίας σε ένα μωρό από έναν ενήλικα, η παράθεση πληροφοριών σε έναν άγνωστο ακροατή, η διαφοροποίηση της ομιλίας σε μια τάξη από μια παιδική χαρά). Την τήρηση κανόνων στις συνομιλίες και την εξιστόρηση ιστοριών (η τήρηση της σειράς στη συνομιλία, η πρόταση θεμάτων κατά τη συνομιλία, η παραμονή εντός θέματος, η παράφραση όταν κάποιο θέμα δεν έχει κατανοηθεί καλά, ο τρόπος που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται λεκτικά και μη λεκτικά σήματα, η απόσταση που θα πρέπει να τηρείται σε κάποιον όταν μιλάει, ο τρόπος που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι εκφράσεις προσώπου και η επαφή με τα μάτια).

Ανάπτυξη πραγματολογίας ανά ηλικία

Ηλικία
Πραγματολογία

12-18 μηνών
Συνδυασμοί χειρονομιών και εκφράσεων προσώπου


19-24 μηνών
Ζητά βοήθεια, ρωτάει,, διεκδικεί και απαιτεί, δηλώνει ιδιοκτησία.


2-3 ετών
Κάνει σύντομο διάλογο, παρέχει βασικά στοιχεία, αρχίζει να περιγράφει τα συναισθήματά του και κάνει σωστή χρήση των λέξεων που γνωρίζει.


3-4 ετών
Κάνει αστεία διευρύνει το διάλογο, παρέχει περισσότερες πληροφορίες για να γίνει κατανοητό κάνει εναλλαγή σειράς.

4-5 ετών
Προσαρμόζει τη γλώσσα βάση αναγκών του συνομιλητή, εισάγει θέμα συζήτησης (αλλά δεν το διατηρεί εύκολα), αιτιολογεί.


5-6 ετών
Αφηγείται εκτενώς, κατανοεί το χιούμορ αιτιολογεί καταστάσεις, επιδοκιμάζει υπόσχεται.

Πραγματολογικές δυσκολίες:

·        Μειωμένη επικοινωνιακή πρόθεση
·        Δυσκολία χειρισμού συζήτησης
·        Δυσκολία αντίληψης της κατάστασης του συνομιλητή
·        Μειωμένη κατανόηση μη λεκτικών στοιχείων (τόνος φωνής,, βλεμματική επαφή, εκφράσεις προσώπου, απόσταση από συνομιλητή)
·        Δυσκολία στην αφήγηση και την περιγραφή
·        Δυσκολία ή έλλειψη σχολιασμού
·        Δυσκολία αντίληψης μεταφορικού λόγου
·        Εμμονή με συγκεκριμένο θέμα συζήτησης
·        Δυσκολία στην αναμονή
·        Δυσκολία στην εναλλαγή σειράς
·        Δυσκολία τήρησης κανόνων ομαδικών παιχνιδιών
·        Δυσκολία στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στην αιτιολόγηση καταστάσεων
·        Χρήση στερεοτυπικών εκφράσεων

 Πραγματολογία και άλλες διαταραχές

       Η πραγματολογική διαταραχή μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές ,όπως: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Σύνδρομο Asperger, Εξελικτικές Γλωσσικές Διαταραχές.

   Πίνακας εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων για ανάπτυξη πραγματολογίας





        « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»




16 Σεπ 2015

Υπηρεσίες λογοθεραπείας για διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες

   

       Ονομάζομαι Ουσάκοβα Ξένια και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ιωαννίνων, κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή και μέλος του ΣΕΛΛΕ. Ασχολούμαι με διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες (πχ. διαταραχές άρθρωσης, φωνολογικές διαταραχές, καθυστέρηση γλωσσικής ανάπτυξης, εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές στη ροή της ομιλίας- τραυλισμός, προβλήματα ακοής- βαρηκοΐα/ κώφωση, νοητική στέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και με ασθενείς ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, αφασικά σύνδρομα, εκφυλιστικές ασθένειες- άνοια).

       Ύστερα από δύο χρόνια κατ οίκον συνεδριών, δημιούργησα τον δικό μου προσωπικό χώρο επί της οδού 25ης Μαρτίου 15.


Χώρος αναμονής
       Στο χώρο αναμονής θα βρείτε πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους (παιχνίδια, παζλ, ζωγραφιές, παραμύθια, κ.α), καθώς και δραστηριότητες για τους μεγάλους!





Χώρος συνεδριών
       Ο χώρος συνεδριών είναι εξοπλισμένος με κατάλληλα για την κάθε ηλικία έπιπλα και με εκπαιδευτικό υλικό. Δε λείπουν φυσικά και τα παιχνίδια για το τέλος των συνεδριών καθώς η επιβράβευση είναι απαραίτητη!







       Συνεργάζομαι με όλα τα ταμεία. Η πρώτη αξιολόγηση γίνεται εντελώς δωρεάν. Για τυχόν απορίες και ραντεβού μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τ. 2351400218, κ. 6971574008 και e-mail:Logotherapist_jk@hotmail.com





15 Σεπ 2015

Οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές (Α’ μέρος)- Σημασιολογική διαταραχή


           Η γλώσσα έχει τρείς διαστάσεις, τη μορφή , το περιεχόμενο και τη χρήση, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η μορφή αποτελεί τα δομικά στοιχεία του γλωσσικού συστήματος (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη). Το περιεχόμενο αφορά τη σημασιολογία, δηλαδή τη γνώση λέξεων (ονόματα, αντικείμενα, ενέργειες) και τον τρόπο που αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η χρήση αφορά την πραγματολογία, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας σε κοινωνικό πλαίσιο. Οι δυσκολίες σε αυτές τις τρείς διαστάσεις της γλώσσας αλληλοεπηρεάζονται, ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει και αλλάζουν μορφή ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Τι είναι οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές;

           Η εξελικτική γλωσσική διαταραχή είναι η δυσκολία στη χρήση του γλωσσικού συστήματος είτε στο σύνολό του είτε σε κάποιο/ κάποια από τα επιμέρους στοιχεία που το αποτελούν (μορφή, περιεχόμενο, χρήση) χωρίς εμφανή οργανικά αίτια, αισθητηριακά ελλείμματα, νοητική ανεπάρκεια.

Είδη εξελικτικών γλωσσικών διαταραχών:

·        Σημασιολογική διαταραχή
·        Πραγματολογική διαταραχή
·        Μορφολογική διαταραχή
·        Διαταραχή της σύνταξης
·        Φωνολογική διαταραχή

Σημασιολογία
Τι είναι η σημασιολογία;

           Σημασιολογία είναι ο συνδυασμός εννοιών (ιδέες, συναισθήματα, επιθυμίες) που εκφράζονται με λέξεις.
          Η σημασιολογική ανάπτυξη είναι μία σταδιακή διαδικασία η οποία ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται ως τη σχολική. Ένα παιδί νηπιακής ηλικίας μαθαίνει την έννοια μια λέξης μέσα από το περιβάλλον του, όπως αυτή μεταφέρεται από τους ενήλικες. Το παιδί συγκρατεί την έννοια ακούγοντάς την σε διαφορετικά επικοινωνιακά περιβάλλοντα. Για να αναπτύξει ένα παιδί το λεξιλόγιο, δεν αρκεί να ακούει τις λέξεις καθημερινά αλλά να αντιλαμβάνεται και τη χρήση τους. Όσο καλύτερη είναι η σημασιολογική ανάπτυξη του νηπίου τόσο καλύτερη θα είναι η γραπτή του έκφραση καθώς και η κατανόηση κειμένων.

Ανάπτυξη σημασιολογίας ανά ηλικία
Ηλικία
Σημασιολογία

12-18 μηνών

3-25 λέξεις

19-24 μηνών

50-100 λέξεις

2-3 ετών

50-250 λέξεις

3-4 ετών

800-1000 λέξεις

4-5 ετών

900-2000 λέξεις

5-6 ετών
Πλήρες λεξιλόγιο που εμπλουτίζεται συνεχώς

Σημασιολογικές δυσκολίες:

·        Φτωχό λεξιλόγιο
·        Αργός ρυθμός κατάκτησης νέων λέξεων
·        Δυσκολία στο συνδυασμό λέξεων ώστε να εκφράσουν σωστά αυτό που θέλουν
·        Δυσκολία στη σωστή κατονομασία αντικειμένων
·        Δυσκολία στις συνώνυμες και τις αντίθετες λέξεις

       Σημασιολογία και άλλες διαταραχές

       Η σημασιολογική διαταραχή μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές ,όπως: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Εξελικτικές Γλωσσικές Διαταραχές, Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, Αφασικές Διαταραχές.

 Πίνακας εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων για ανάπτυξη σημασιολογίας



      



            « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...