Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20 Ιαν 2017

Εσείς πόσο συχνά πηγαίνετε στο super market;


       Τα ψώνια στο super market είναι μια από τις δραστηριότητες που ενδείκνυνται για τα γλωσσικά της ερεθίσματα. Ωστόσο δεν έχουμε πάντα την ευχέρεια να κάνουμε τη συνεδρία στο super market, οπότε φέραμε το super market στο γραφείο!



        Μέσω της δραστηριότητας «Πάμε στο super market» βελτιώνονται οι:

·       Εκτέλεση εντολών (πάρε λάδι, ζάχαρη, νερό κτλ).
·       Αναγνώριση προϊόντων.
·       Μνήμη (τι έχεις μέσα στο καλάθι σου;).
·       Κατονομασία προϊόντων.
·       Κατηγοριοποίηση (τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά κ.α.).
·       Ομοιότητες/ διαφορές των προϊόντων (τι κοινό έχει το τυρί με το παγωτό;).
·       Αλληλουχία (τι αγόρασες πρώτα, στη συνέχεια, στο τέλος;).
·       Λογική σκέψη (τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε κέικ;).
·       Άρθρωση-Φωνολογία (αυτοματοποίηση παραγωγής λέξεων με το φώνημα στόχο).
·       Παραγωγή αυθόρμητου λόγου.
·       Εκτέλεση μαθηματικών πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός).
·       Ταξινόμηση προϊόντων με αλφαβητική σειρά.
·       Ταξινόμηση προϊόντων κατά αύξουσα/φθίνουσα σειρά τιμής.
       






       Επίσης, τα παιδιά έρχονται και σε επαφή με τα χρήματα. Μαθαίνουν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, τα ευρώ και τα λεπτά του και τα ρέστα.





18 Ιαν 2017

Γιατί έγινα λογοθεραπεύτρια;


     Αρχικά, ήθελα να γίνω  λογοθεραπεύτρια για να βοηθάω τους ανθρώπους με τα προβλήματα άρθρωσης. Στη συνέχεια, συνειδητοποίησα πως θα γίνω λογοθεραπεύτρια για να αντιμετωπίζω διαταραχές στην επικοινωνία, το λόγο, την ομιλία, την άρθρωση και την κατάποση. Εν τέλει, έγινα λογοθεραπεύτρια για να δίνω λόγο και φωνή στους ανθρώπους που δεν είχαν. Έγινα λογοθεραπεύτρια για να είμαι κυρία, μαμά, θεία, δασκάλα, γιατρός, αστυνόμος, νοσοκόμα, μανάβισσα, δημοσιογράφος, νεράιδα, μάγισσα και τόσα άλλα για τα αγγελούδια μου για να μου πουν το /s/, το /r/, τα ζώα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα χρώματα, τους μήνες, τα επαγγέλματα, τα επίθετα, τα ρήματα κ.α. Έγινα λογοθεραπεύτρια για να είμαι δίπλα σε κάθε αγχωμένο για το παιδί του γονιό και σε κάθε αγχωμένο για το γονιό του παιδί. Έγινα λογοθεραπεύτρια για να βοηθάω ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις διαταραχές τους ή να προσαρμοστούν με αυτές. Έγινα λογοθεραπεύτρια για να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών και των ΑμεΑ. Έγινα λογοθεραπεύτρια για τόσους πολλούς λόγους που θα μπορούσα να γράφω και να γράφω και να γράφω…

        Έγινα επαγγελματίας λογοθεραπεύτρια για να μπορώ να προσφέρω νόμιμα τις υπηρεσίες μου. Έγινα επαγγελματίας λογοθεραπεύτρια για να πληρώνω τις ασφαλιστικές μου εισφορές και τους φόρους στο κράτος. Έγινα επαγγελματίας λογοθεραπεύτρια σε καιρούς που το κράτος γίνεται συνεταίρος στην επιχείρησή σου χωρίς να συμμετέχει στα έξοδα αλλά μόνο στα έσοδα. Σίγουρα όμως δεν έγινα επαγγελματίας λογοθεραπεύτρια για να έρθει ο ΕΟΠΥΥ να μου ζητήσει να του χαρίσω το γραφείο και τις υπηρεσίες μου και εκείνος να μου δίνει ένα χαρτζιλίκι όποτε έχει αλλά οι λογαριασμοί, οι εισφορές και οι φόροι να τρέχουν και να αναγκαστώ να βάλω λουκέτο! Δεν έγινα λογοθεραπεύτρια για να έρθει μια μέρα ένας οργανισμός και να καθορίσει τη διάρκεια της συνεδρίας μου και το κόστος αυτής. Δεν έγινα λογοθεραπεύτρια για να κάνω μια μέρα έκπτωση στην ποιότητα της δουλειάς μου. Δεν έγινα λογοθεραπεύτρια για να πηγαίνω στην καλύτερη του κόσμου δουλειά με το ζόρι.

       Ο καθένας μας έγινε λογοθεραπευτής για τους δικούς του λόγους, όμως όλοι γίναμε λογοθεραπευτές για να δίνουμε λόγο και φωνή σε ανθρώπους που δεν έχουν. Έτσι, ομόφωνα λέμε ΟΧΙ στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που κάθε άλλο παρά από αντικειμενικότητα και πληρότητα διέπεται. Μια σύμβαση καθαρά υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Μια σύβαση γεμάτη από υποχρεώσεις των επαγγελματιών με καθόλου σχεδόν δικαιώματα.  Μια σύμβαση που καθορίζει τη διάρκεια και το κόστος των συνεδριών αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών. Μια σύμβαση που αφήνει χιλιάδες επαγγελματίες ειδικής αγωγής απλήρωτους για μήνες. Μια σύμβαση που αντί για αμοιβή δίνει χαρτζιλίκι. Μία σύβαση που αδιαφορεί εντελώς για το μέλλον εκείνων που χρειάζονται υπηρεσίες ειδικής αγωγής!

       Ακολουθεί σύνδεσμος με το Δελτίο Τύπου όπως συντάχθηκε από κοινού από συλλόγους και σωματεία επαγγελματιών - επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής:


        Ο πολιτισμός ενός κράτους φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα τρίτης ηλικία, τα άτομα με αναπηρία και τα ζώα!


13 Ιαν 2017

Πως η τσίχλα είναι σύμμαχος της μάθησης;


       Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορους μύθους για τις επιπτώσεις της τσίχλας στην υγεία, κάποιοι από αυτούς καταρρίπτονται και κάποιοι άλλοι αποδεικνύονται με έρευνες. Γιατί η τσίχλα λοιπόν είναι σύμμαχος στη μάθηση;

        Ένα βρέφος έχει ήδη αναπτύξει τις δεξιότητες (απομύζηση, κατάποση, αναπνοή) που απαιτούνται για την σίτιση από το στόμα στην 37η βδομάδα κύησης. Ένα βρέφος όταν γεννιέται είναι έτοιμο να σιτιστεί από το στόμα. Το στόμα εκτός από μέσο λήψης τροφής των βρεφών λειτουργεί ως μέσο ηρεμίας των μωρών, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απομύζηση της πιπίλας ή του δαχτύλου. Ένα μωρό όταν είναι αναστατωμένο πολλές φορές μόνο του καταφεύγει στην απομύζηση (πιπίλισμα) δαχτύλου, γιατί αυτό το ηρεμεί. Επίσης, το στόμα λειτουργεί και ως μέσο αντίληψης των αντικειμένων από το περιβάλλον γύρω τους. Τα μωρά βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε καινούριο ανακαλύπτουν για να επεξεργαστούν τη θερμοκρασία, την υφή και τη γεύση του. Παράλληλα το στόμα και η αισθητικότητα του στόματος λειτουργεί και ως μέσο αφύπνισης! Θα έχετε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αναζητάτε σνακ με τραγανές υφές ή τσίχλες με έντονες γεύσεις!

       Η μάσηση της τσίχλας ενισχύει την επίγνωση του εσωτερικού της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα ενισχύει την ηρεμία (αντικαθιστά την απομύζηση του δαχτύλου ως μέσο ηρεμίας). Τα διάφορα σχήματα και οι διάφορες υφές και γεύσεις της τσίχλας ικανοποιούν τα αισθητηριακά ερεθίσματα που αναζητούν τα παιδιά μέσω του στόματός τους. Ο συγχρονισμός της απομύζησης, της κατάποσης και της αναπνοής μέσω της διαρκούς μάσησης της τσίχλας βελτιώνει την παρατηρητικότητα και τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα την καλύτερη μάθηση.

         Ωστόσο, η υπερβολική μάσηση της τσίχλας μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του στόματος και του σώματος. Μέτρον άριστον, λοιπόν!

        « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...