Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22 Ιαν 2016

Εγκεφαλική παράλυση

Τι είναι εγκεφαλική παράλυση;

       Με τον όρο «Εγκεφαλική παράλυση» περιγράφουμε τη διαταραχή στις κινητικές κυρίως λειτουργίες του σώματος. Οφείλεται σε βλάβη περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν, ελέγχουν και συντονίζουν τις κινήσεις και την ισορροπία του σώματος.

Τύποι εγκεφαλικής παράλυσης

      Η εγκεφαλική παράλυση ταξινομείται ανάλογα με τον εντοπισμό της βλάβης ως εξής:

·        Σπαστική μορφή (συχνότητα70%), η βλάβη εντοπίζεται στην κινητική μοίρα του εγκεφαλικού φλοιού και του πυραμιδικού συστήματος των νευρικών ινών. Τα κλινικά συμπτώματα είναι η διατήρηση των νεογνικών αντανακλαστικών μετά τον 3ο μήνα ζωής, ο ψαλιδισμός των κάτω άκρων, η καθυστέρηση της στήριξης της κεφαλής, υπερτονία, παραμορφώσεις των άκρων.

Ανάλογα με τα άκρα που έχουν προσβληθεί, ταξινομείται σε:

Ø Τετραπληγία:  Όταν πάσχουν 2 άνω άκρα + 2 κάτω άκρα.
Ø Ημιπληγία:  Όταν πάσχουν 1 άνω άκρο + 1 κάτω άκρο (από τη ίδια πλευρά).
Ø Παραπληγία:  Όταν πάσχουν τα 2 κάτω άκρα.
Ø Μονοπληγία:  Όταν πάσχει μόνο 1 άκρο (είτε άνω είτε κάτω).
Ø Διπληγία:  Όταν πάσχουν και τα τέσσερα άκρα (τα δύο κάτω περισσότερο από τα άνω).

·        Δυστονική μορφή (συχνότητα 10-15%), η βλάβη εντοπίζεται στο εξωπυραμιδικό σύστημα. Τα κλινικά συμπτώματα είναι η υποτονία και διατήρηση των νεογνικών αντανακλαστικών μετά τον 3ο μήνα ζωής.

·        Αταξική μορφή (συχνότητα 10%), η βλάβη εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Τα κλινικά συμπτώματα είναι η αστάθεια, ο τρόμος, η υποτονία και η αδεξιότητα.

·        Μικτές μορφές (συχνότητα 10%), δύο ή τρείς μορφές συνυπάρχουν.

        

 Εγκεφαλική παράλυση και λογοθεραπεία 

        Η βαρύτητα της εγκεφαλικής παράλυσης διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Κάποιοι έχουν πολύ ελαφριές κινητικές δυσκολίες χωρίς συνοδές διαταραχές. Άλλοι όμως, έχουν σοβαρές κινητικές δυσκολίες μαζί με συνοδά προβλήματα (π.χ. νοητική υστέρηση, δυσφαγία, δυσαρθρία, κ.α) που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές διαταραχές λόγου και ομιλίας και μαθησιακές δυσκολίες. Ο λογοθεραπευτής είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις διαταραχές μάσησης και κατάποσης, με τις διαταραχές λόγου και ομιλίας, με τις διαταραχές επικοινωνίας και με την κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων ( βλ. άρθρο «Νοητική Υστέρηση»).
         Ο λογοθεραπευτής ύστερα από μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση κατάποσης, επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης, εντοπίζει τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού και στη συνέχεια διαμορφώνει ένα κατάλληλο και εξατομικευμένο  πρόγραμμα.
       Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές συνεργάζονται με ψυχολόγους, παιδιάτρους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθήσουν το παιδί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του. Φυσικά η συμμετοχή των γονιών είναι απαραίτητη, ένα παιδί που εισπράττει την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών του θα έχει την καλύτερη δυνατή εξέλιξη!

               
           « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...