Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

12 Φεβ 2016

Τραυλισμός

Τι είναι ο τραυλισμός;

       Με τον όρο «τραυλισμός» περιγράφουμε την παθολογικά υψηλή συχνότητα δυσρυθμιών στη ροή της ομιλίας. Συχνά συνοδεύεται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια βλεμματικής επαφής και απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του τραυλισμού;

       Ο τραυλισμός συνήθως εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα στην ομιλία:

·        Επαναλήψεις

Ø Επανάληψη ήχου: Ε-ε-ε-ε-εγώ παίζω.
Ø Επανάληψη συλλαβής: Κα-κα-κα-κα-καλημέρα!
Ø Επανάληψη μονοσύλλαβης λέξης: Πάω στη στη στη γιαγιά.
Ø Επανάληψη φράσης: Κι εγώ κι εγώ κι εγώ θέλω γλυκό.

·        Επιμηκύνσεις

Θέλω τη μμμμμαμά μου.

·        Μπλοκαρίσματα

Ακατάλληλη διακοπή της ροής της ομιλίας ή του αέρα, π.χ. Το βιβλίο είναι κ_____άτω από το τραπέζι.

Στον τραυλισμό οι δυσρυθμίες συνοδεύονται συνήθως από το κλείσιμο των ματιών, στροφή του κεφαλιού, αποφυγή βλεμματικής επαφής, παρεμβολές ήχων/ λέξεων, κ.α.

Σε ποια ηλικία εκδηλώνεται ο τραυλισμός;

        Τα πρώτα συμπτώματα του τραυλισμού εμφανίζονται συνήθως μεταξύ του 2ου και 5ου έτους. Σε πολλές περιπτώσεις οι δυσρυθμίες αυτές αποτελούν μέρος της τυπικής ανάπτυξης της ομιλίας και υποχωρούν μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή της εμφάνισής τους.  Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως αποτελούν πρώιμη εμφάνιση του τραυλισμού και δεν υποχωρούν με το πέρας των έξι μηνών.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να ξεπεράσει τις δυσρυθμίες;

     Ο γονιός αποτελεί ισχυρό πρότυπο ομιλίας για το παιδί, γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να προσέχει κάποιες συμπεριφορές σε περίπτωση που οι δυσρυθμίες εμφανιστούν.

·        Αποφύγετε να δείχνετε αγωνία ή δυσαρέσκεια όταν μιλάει.
·        Αποφύγετε να του ζητάτε να μιλάει αργά ή να μη βιάζεται.
·        Αποφύγετε να το διακόπτετε ή να το συμπληρώνετε.
·        Αποφύγετε να σχολιάζεται την αναπνοή του.
·        Αποφύγετε τη χρήση δύσκολου λεξιλογίου.
·        Μειώστε την ταχύτητα της ομιλίας σας προς το παιδί.
·        Χρησιμοποιήστε μικρές, απλές και κατανοητές προτάσεις.
·        Κάντε παύσεις στην ομιλία σας για να του δώσετε το έναυσμα να μιλήσει.
·        Ακούστε το με προσοχή.
·        Δώστε βαρύτητα στο περιεχόμενο και όχι στον τρόπο της ομιλίας.

       Αν εμφανιστούν δυσρυθμίες στην ομιλία του παιδιού συμπεριφερθείτε σαν να μην εμφανίστηκαν. Έτσι το παιδί είναι το πιθανότερο να μην τις αντιληφθεί και να μη παγιωθούν στην ομιλία του.

Τραυλισμός και λογοθεραπεία

       Στην περίπτωση που οι δυσρυθμίες επιμένουν για παραπάνω από έξι μήνες από τη στιγμή της εμφάνισής του, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σ’ έναν λογοθεραπευτή για αξιολόγηση λόγου και ομιλίας. Η πρώιμη λογοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί είτε να αποτρέψει την παγίωση του τραυλισμού είτε να περιορίσει τις δυσρυθμίες στο ελάχιστο δυνατό.
       Όπως σε κάθε άλλη διαταραχή του λόγου και της ομιλίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το διάστημα που χρειάζεται ένα παιδί λογοθεραπεία. Συνήθως το διάστημα κυμαίνεται ανάμεσα σε 2 με 12 μήνες, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα. Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο με διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες, γι’ αυτό και το πρόγραμμα παρέμβασης είναι εξατομικευμένο.
       Η έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας καθώς τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τις δυσρυθμίες. Δυστυχώς όμως ο τραυλισμός μπορεί επανεμφανιστεί στη σχολική ηλικία ή και αργότερα ακόμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το λογοθεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης απέτυχε. Βασική δεξιότητα που αναπτύσσεται κατά την  παρέμβαση στον τραυλισμό είναι ο έλεγχος της ομιλίας. Η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας ήδη αποτελεί το ήμισυ της θεραπευτικής προσέγγισης εάν επανεμφανιστεί ο τραυλισμός.
     


        « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...