Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

6 Οκτ 2015

Όταν οι λογοθεραπευτές «βαράνε» μύγες!

         «Βαράμε» μύγες είναι μία από τις πιο αγαπημένες ασκήσεις των παιδιών! Πρόκειται για μια άσκηση που έχει στόχο την ακουστική διάκριση ενός φωνήματος από ένα άλλο μεμονωμένα, σε συλλαβή, σε λέξη και σε φράση.



         Εκτυπώνουμε μύγες με το φώνημα στόχο (το φώνημα που πρόκειται να δουλέψουμε) και με άλλα φωνήματα. Τοποθετούμε στο τραπέζι δύο μύγες, π.χ. τη μύγα –β και τη μύγα –φ, δίνουμε στο παιδί μια μυγοσκοτώστρα. Ξεκινάμε την άσκηση προφέροντας το φώνημα στόχο και ζητάμε από το παιδί να χτυπήσει την αντίστοιχη μύγα. Κάνουμε το ίδιο στις συλλαβές, τις λέξεις και τις φράσεις.

          Η ακουστική διάκριση, η διάκριση δηλαδή ενός φωνήματος από ένα άλλο, είναι μία άσκηση που ενισχύει την ανάπτυξη της ακουστικής επεξεργασίας. Ακουστική επεξεργασία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να ερμηνεύουμε και να αναλύουμε την ομιλούμενη γλώσσα. Η ακουστική επεξεργασία είναι μία από τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη σχολική επιτυχία!
      
          « Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...